CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

everything is about me, my other half and my cutie daughter






~~DOAKAN KAMI YE~~

Ya Allah, berkatilah akad nikah atau perkahwinan kedua mempelai ini. Jadikanlah jodoh mereka menghasilkan kebaikan. Jalinkanlah kasih-sayang dan kemesraan antara mereka. Kurniakanlah mereka keturunan yang soleh dengan mendapat anak-anak lelaki dan perempuan yang soleh sehingga cucu-cicit mereka. Lapangkanlah rezeki mereka. Dan peliharalah mereka daripada tipu daya makhluk-makhluk lain. Wahai Tuhan yang Maha Penyayang di kalangan yang menyayangi.













Thursday, 8 December 2011

owh masa janganlah cemburu dengan saya

allohaaaa..
OMG.. ooowhhh ya Allah..
masa begitu cepat berlalu..


bila tengok ticker nie, jantung berdegup macam lepas lumba lari..

sekejap je kan... 
tak lama lagi nak jadi isteri orang..
huhu.. 

semalam pergi Jalan TAR beli kain untuk bridemaidss saya..
5 orang BFF akan dilantik untuk jadi bridemaidss masa my NIKAH.. klassss giteww..
macam puteri raje lakkk... 
hope diorang suka.. sebab beli kain murah je..
well kalau murah tapi cantik.. ok je kan~~ masalahnye cantek ke..
hihi.. tapi yang penting kene dengan my tema...

Cerita pasal NIKAH.. akan berlangsung pada 4 Februari 2012.
Alhamdulillah borang nikah dah setel..
Cuma seminggu sebelum tuh kenelah follow-up dengan tok kadi..
Takut dia lupa.. hihi
jgn risau setiap hari selama seminggu saya akan remind tok kadi.. (nampak sangat kegelojohan nak kahwin.. haha)

temanya lebih kurang camni lahhh

teal colour, bridemaids pakai baju kaler nie.. mesti comel!!


bawah nie bakal jadi, warna pelamin, hantaran, bilik tidur dan lain2....


Baju nikah saya?? tungggguuuuuuuuuuuu.. hihi

owhhh just wanna share d sad story, baju nikah n baju sanding yang sepatutnya siap 1/12 ari tuh... tak siap lagii... not even potong pun... :((
tailor mintak 2 minggu lagi untuk siapkan...
i'm Praying hard that baju2 tuh memenuhi apa yang saya nak~~~ 
kalau tak... saya taknak kahwin.. 
hihi...no lahhh.. kene cari alternatif laen la pulakkk...

Pelamin nikah??
DIY je... wanna make it sweet n simple..

InsyaAllah hope tercapailah apa yang dihajati






Friday, 2 December 2011

saya yang lama menghilang

sebulan juga menghilang
tanpa apa2 update
agaknya apa yang saya buat sepanjang sebulan ini..
nothing much~~
2 bulan lagii... waaaaaaaaa.. nak pengsann~~
ditinggalkan dia hampir sebulan tanpa khabar... (gempak je.. hihi)
Susah nak buat keputusan sendiri
dan itu adalah kelemahan saya yang paling besar..
i'm d biggest looser when talking about DECISION MAKING

ada cerita membuat saya bangkit kembali mengupdate blog ini...
kat opis nak pergi sembahyang kat surau..
Sekali ada pompuan yang comel tegur saya..
awak B2B ye??.. saya yang blur pun tanya balik B2B??
dia pun tanya lagi awak ada blog kahwin ye?
saya pun jawab... ha'ah.. ada.. camne awak tau?? hihi..
dia pun jawab.. sebab awak ada follow saya...
PANG!!.. boleh tak perasan follow blog officemate sendiri..

nway her BIG day will be on 11 December 2011..
Thanx FARIZA 4 inviting me !!
InsyaAllah saya akan datang!!



Saturday, 29 October 2011

Segmen Cik Bunny : Jom Blogwalking

terpengaruh dengan GADIS

jom klik banner ini untuh tambahkan kawan2 anda


Penat sungguh hari ini.. Survey kad kahwin kat Jalan Pudu.
Alhamdulillah i found something instead of nothing.. yeayyy

jgn lupe klik banner di atas ye..



Friday, 28 October 2011

cik ezasarey dan 11

11?
Apa ada pada nombor 11 neh?
Cecuba jenguk blog GADIS ngan FY
merekalah punya angkara.. hihi
thanx kowang sebab ingat kat saya yang comel nie tak seberapa nih.. hihi

Kita tgok dulu syarat2 nye.. Omputih uolzzz;

1.You must post these rules.
2.Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3.Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.
4.You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
5.Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER
6.No tag back!
7.No stuff in the tagging section about " YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people.



Syarat ke-2

Story Mory pasal 11 things about myself


Nama betul saya panjang dan pelik. Dari sekolah sampai sekarang, orang susah nak ingat nama saya. Paling bengang kalau isi form kene tambah kotak sendiri. Jeng-jeng.... nama yang comel itu ialah IZZA NORYATIMASARI BINTI IZHAR .. pelik tak?..pelik tak?  hihi.. ke gempak je..
Kesian encik tunang kene berlatih lebih gigih sblum akad nikah nanti.. huhu

Saya perasan muda tapi sebenarnya tak berapa muda n takdelah tua sangat (haha still nak deny). A year lagi umur saya 30... owhh tidakkkkkkkkkkkk.. tapi disebabkan tinggi yang tak berapa tinggi, orang ingat saya muda lagi.. Untung jugak jadi kecik nih.. hihi

Saya bekas pelajar akaun, sekarang pun saya kerja dalam bidang yang sama. Yang peliknya cita-cita saya dulu nak jadi pereka fesyen.. BOLEh? hihi... 

Anak sulung dari 6 orang adik beradik. Adik kedua lelaki dah kahwin. Disebabkan adik adalah lelaki dan bukan perempuan, so bukanlah langkah bendul. Tak dapatlah request apa2.. :( .. kut2 boleh request barang kemas serbe satu ke kan. harapan je lah..

Sangat suka kucing dan binatang2 lain yang kiut. Suka picit hidung kucing sebab geram.. hihi

Suka panjat gunung walaupun setiap kali lepas naik gunung akan terdetik dalam hati "menyesal naik" ..
Tapi bila sampai puncak tak tergambar kepuasannya.. Paling best rasa diri sangat kerdil dengan cipataan Allah yang SubhanaAllah sangat cantik. Plus saya jumpa encik tunang masa naik gunung.. Nak honey moon pun nanti kat Gunung Kinabalu...weeeeeee~~~~ 

Saya suka nyanyi.. owhh dulu kaki karok tapi sekarang tidak lagi. hihi.. Encik tunang pun suka nyanyi.. Tapi demi nak menuju ke arah kehidupan yang lebih baik, kitorg decide nak stop habit kitorang tuh.. ecece..  

Saya sangat teruja dengan BANDUNG.. Heaven untuk shopaholic..  MURAH dan macam-macam ado..dah pergi 2 kali tapi untuk preparation my wedding nih tak berkesempatan pun nak pergi sana.=( 

Saya seorang yang last minute.. How i wish i change my last minute attitude untuk my big day, but still saya rasa saya akan last minit jugak nanti.. 

Saya sangat suka pink. Semuanya nak pink. Macam dah takde color lain dah kat dunia nih.

My dream car is Toyota Yaris.. sila gelak.. hihi.. 

perrgghh cukup 11.. 


Syarat ke-3

11 soalan dari GADIS

Kalau orang senyum pada anda, adakah anda akan senyum pada dier semula?
Sudah tentu.. Melainkan dengan orang GILA.
Hp paling canggih yang pernah anda gunakan?
Malu sebab HP tak canggih langsung. hihi
Suke shopping ape?
baju dan tudung 
Suka dating kat mane dengan pasangan?
hmmm... kat mane ye...?? sebab kalau keluar bukan nak dating tapi nak setel pasal hal kahwin...
biasanya makan2 kat area Cheras sambil discuss bersama organizer masing2.. ala2 cam business man and business woman..
Kalau tengah marah dengan bf/gf/tunang/suami selalunya diorang akan buat apa?
Senyap until salah seorang mintak maaf.
Suke shopping barang ape?
dah jawab ye seperti di atas.. hihi
Kerja gila yang korang pernah buat?
ambil MC sebab nak pergi karok
Apa yang ada dalam handbag korang?
wallet, HP, camera, lipice, eyeliner, wet tissue dan organizer
Laman web ape yang baru sekejap korang singgah?
Facebook
Game ape yang korang suke main bila dah xde buat ape-ape?
ANGRY birds n Plant VS Zombies
Apa yang korang tengah fikirkan sekarang ni?
Kereta nak kene servis


11 soalan dari FY

Apa restoran kegemaran you dengan pasangan?
Papa Rich
Dekat mana tempat dating yang pertama?
Dekat KFC Alamanda ngan anak sedare dia
Siapakah orang yang selalu kongsi perasaan happy,marah,tak puas hati atau bengang ke dll?
My BFFs
Minyak wangi favourite?
Takde specific minyak wangi.. Sebab suka tukar. Recently saya suka DREAMING by Tommy Hilfiger
Apa plan untuk 5 tahun akan datang?
Bebas hutang. Biz kecil2an
Benda yang paling you sayang?
Cincin Risik dan Cincin Tunang saya
Favourite song apa?
Mungkin by Anuar Zain
Ada pet tak?
Takde. 
Destinasi honeymoon yang diidamkan?
Gunung Kinabalu
Perkara yang paling pantang?
Orang tak reti appreciate apa yang kita dah buat untuk mereka. At least a "Thank You"
Apa perkara yang paling romantic yang you buat utk si dia?hehe
Alamak malu.. hihi. tatau romantic ke tak. Masa besday dia saya nyanyi lagu Anuar Zain "Sedetik Lebih". Tapi tru phone je larhh sebab kalu depan2 malu kutt.. hihi


nanti jawab neh ek

11 soalan dari Eza

Zodiak kamu dan pasangan?
Apa pengalaman childhood yang tak boleh dilupakan?
Kalau diberi pilihan untuk pilih BF dari kalangan artis, siapakah dia?
Style tudung korang camne?
Kalau dulu korang ada eX, camne cara nak lupakan dia?
Tempat shopping menarik?
English or Traditional?
Pink or Biru? sila bagi alasan 
Apa hadiah hari lahir yang paling best korang pernah dapat dari pasangan?
Upload satu gambar yang comel?
If u have to say last word to ur pasangan, apakah dia?

 Syarat ke-4

11 orang nak tag


OK siap!!!  see u around







Thursday, 27 October 2011

kek gula hangus

taraaaaaaaaaaaaaaaaaaa....


my 1st attempt... hihi
kek gula hangus
ada jugak orang panggil kek sarang semut


Actly my housemate, kak syida yg buat kek nih...
Me as her assistant je.. penat taw kacau adunan kek nih.. 
Pastu tersengguk-sengguk depan oven tunggu bila lah kek ni nak masak..
hihi.. tipooo je.. senang je kowang
nanti bole lah masak utk FH (future husband)..

Sedap makan bila panas... nyum.nyum..
i loikkee sebab tak manis sangat..


saya bagi resipinye ye.. kalau rajin cubalah
senang tak payah penimbang guna cawan je

1 buku butter (250grm)
1 tin kecil susu pekat manis
10 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar sodium bikarbonat
3 cawan gula
3 cawan air

cara-caranya ye puan-puan.. cik-cik.. tuan2.. pun bole..hihi

Butter dikacau dengan susu pekat sehingga sebati..
Sementara tuh goreng 3 cawan gula dalam kuali or periuk.. betulke goreng?.. masak gula tuh sampai berwarna keperangan dan gula hancur... 
Masukkan air ke dalam gula tadi.. masak hingga mendidih ye kawan-kawan.. 
Biarkan sejuk..
(INGAT!! gula kena masak sampai warna keperang-perangan taw... )

Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.. Lepas masuk satu kacau.. n then masuk lagi dan kacau.. Ulang sampai telur yang ke 10 ye... (Jangan malas2.. babap kang)
Tepung gandum yang diayak bersama sodium bikarbonat dimasukkan ke dalam adunan tadi.
Kacau sebati..
Akhir sekali masuklah gula hangus tadi.. Kacau lagi..
Siap.. ehhhhh belum lahh.. 
BAKAR dalam oven selama 1 jam dgn suhu 150-180 darjah celcius..
Rajin2 la tengok.. kut2 terhangit..
tapi saya suka kalau garing2 sikit..

Thankss kak syida sebab ajar masak kek ni..
owhh malam ni rosak dietku..

sekian~~~ 





Tuesday, 25 October 2011

My e-Day

Nak review jugak walaupun agak basi.. hihi

Rasanya dah 3 bulan lebih2 saya selamat menjadi tunangan orang..
Pada awalnya saya tak bersetuju..
Tapi encik tunang insist nak bertunang jugak..
kununnya lebih elok dan manis kalau nanti kenalkan kat kawan dia or sesiapa.. 
"ini tunang aku" instead of "ini GF aku"
POYO tak??.. mengade je~~

Ok saya accept sebab saya jadikan Majlis tunang ini sebagai medium awal untuk ahli keluarga saya dan ahli keluarga dia kenal-kenal sesama mereka..
Kalau ikutkan kahwin je terus.. jimat belanja..
dan biasalah dengar2 cerita orang dugaan bertunang nie banyak..
Tapi Alhamdulillah sehingga sekarang kami masih bersama.. ececewahhh..
walaupun adalah gaduh2 sikit.. biasela tuh~~

Nanti saya review pasal my E-day ye...
kasi tengok gambar dulu..
Alhamdulillah berjalan lancar..






Sunday, 23 October 2011

Belajar menjadi seorang yang lebih teliti

Saya kene jadi lebih teliti supaya takkan buat silap..
Tapi manusia tak boleh lari dari melakukan kesilapan..
Tensen sangat.. bila dah buat silap baru realize.. napelah sebelum tuh tak fikir dulu, tak tengok betul2..
tak check betul2.. 

Encik tunang selalu pesan,
Open up ur mind sikit, jangan take granted of bende2 yang remeh-temeh.. Sebab kadang2 bende yang remeh temeh bole give big impact di kemudian hari.. 

Mula-mula saya kecik hati jugak, kenapalah setiap tindakan yang saya buat mesti ada je yang silap..
semuanya tak betul di mata dia..
Walhal memanglah saya salah tapi taknak admit..

Well, lepas nie saya kene tengok sesuatu perkara tu dengan mata hati dan akal..
Bukan emosi semata-mata..
Tapi kadang2 tergelincir juga dari landasan..

Macam nak buat persiapan kahwin nie.. Kalau nak buat keputusan kena ambil kira banyak pihak.. Camne impact dia kat orang lain juga..
Even nak buat kad kahwin pun satu masalah.. Sebab citarasa kami tak sama..
Macam saya, citarasa saya lebih kepada bende-bende yang unik tapi simple..
tapi encik tunang suka kalau follow je apa yang biasa orang lain buat.. Tak payah pening2 nak fikir design..

A big challenge to me and encik tunang sebab kami yang akan uruskan semua A to Z.
We all dah decide tak nak menyusahkan orang tua kami.
 Dan mereka pun menerima apa jua keputusan yang kami buat..
Tapi sebelum buat apa2 keputusan kenelah rujuk kepada mereka dulu..

Tapi kadang-kadang macam tak percaya kat diri sendiri..
Tak konfinden..
Nasib baik ada encik tunang yang selalu beri kata-kata semangat..
Sabar dengan kerenah dan perangai saya..
Saya harap dia pun tak putus asa..
Hubungan yang baik akan berlarutan sekiranya kita faham pasangan kita..
Give n Take..
Saling bermaafan antara satu sama lain..
Jangan mudah emo ye macam saya.. hihi
last sekali... jangan pernah jemu berdoa.. 
Semoga Allah SWT memberkati hubungan yang kita bina sekarang.Amin










perancangan untuk beli rumah

siapa yang tak nak ada rumah sendiri kan~~
sampai bila asyik nak menyewa je.....
tapi nak ada rumah sendiri pun kenelahh betul2 ada cukup kewangan..
maklumlahh rumah sekarang nie pun bukannya murah..
lagi-lagi kat KL nih..
pergghhh bila tengok harga rumah.. nak pengsan jap..
Apartment pun dah mencecah RM300,000..

pening jugak lah bila fikirkan lepas kahwin nih nak duduk kat mane..
saya kerja kat Kerinchi dan sekarang menyewa di Bandar Tun Razak, Cheras.
encik tunang kerjanye kat Terengganu,
2 minggu kerja dan 2 minggu cuti,
so, kriteria untuk pilih rumah hanya ambil kira faktor yang relate ngan saya, iaitu;

~jarak rumah dengan tempat kerja kenelah dekat dan yang paling penting tak JAMMED sebab saya driving~
~kalau rumah jauh or kalau kene menempuh jem kenelah ada public transport macam lrt ke.. saya tak kisah naik lrt..)
~dekat dengan masjid, pasaraya (i prefer JUSCO,hehe), ramai komuniti melayu, hospital dan stesen minyak~

Pada mulanya kami bercadang beli rumah sekitar KL jerr..
tapi bila tengok harga rumah.. pengsannn!!~~
tak mampu lagi buat masa sekarang..
kami cadang nak sewa-sewa dulu..
tapi ntah camne.. encik tunang jalan2 kat sekitar Rawang dan dia tertarik ngan rumah dekat situ..
Kebetulan ada beberapa units yang open for sale, 
lepas saya tengok show house, terus jatuh cinta plus dengan price rumah yang affordable~~
InsyaAllah kalau ada rezeki, dapatlah kami duduk kat situ..
tapi lagi 2 tahun lahhh siapp..

so buat masa sekarang nie.. kenelahh menyewa dulu..
saya prefer duduk kat Cheras sebab dah biasa duduk kat sini dan pergi kerje pun senang...but encik tunang insist nak duduk kat Gombak,
Alasannya dekat ngan family dia, kalau dia takde.. adalahh orang nak tengok2 kan saya..
Adalah sikit gaduh2 kecil..
Tapi last-last saya beralah jugak.. 
Kunun2 nak berlatih jadi isteri mithali la.. haha

meh nengok future house kitorang.. 

Aveda, Taman Desa Mas, Rawang
rumah teres dua tingkat
5 bilik tidur , 4 bilik air
RM288,000
berbaloi2 kan~~
plus bandar Rawang bakal dibangunkan,
jalan pun tengah diperbesarkan so kuranglah sesaknya,
yang paling best ada JUSCO.. hihi


~dari pandangan depan~

~dining room~

~master bed room yang sangat besar~

~hall~ *abaikan gadis in black*

~wit my future in lawss~


Jom beli rumah kat sini.. weee :)
Kalau tak silap ada beberapa unit yang tinggal
sila klik SINI ye untuk details..



Friday, 21 October 2011

rumah idamanku dan baju bersandingku

dah pukul 12 lebih rupanya..
owhh i suppose to sleep early coz'  i wanna wake up at 6 today
banyak kutt benda nak buat..

pukul 7 pergi jogging kat tasik permaisuri. 
depan rumah je.. hope dapat bangun awal esok..!!
mission nak kuruskan badan..
owhhh seriesly mmg tensen sgt2..
pelik tawww~ saya makan takdelah banyak pun.. even malam kadang2 tak makan..
tapi lemak2 kat badan nih degil betullll..
owhh minggu depan memang kene diet kaw2..
my fren promote korset PREMIUM BEAUTIFUL..
siap boleh buat installment..
hmm tengah 50-50 lagi..
3 bulan nak kene turun 5kg or lebih.. boleh ke??


lepas jogging mahu hantar dokumen rumah kat Rawang..
uhuk..uhuk..
encik tunang takde so kenelah belajar berdikari sikit..
Luckily my kawan baik wanna accompany me..
thanx cik norie :)
mintak2lah lepas.. berharap sgt2 nie..
owhh doakan ye loan diluluskan..
berangan dah nak hias rumah sendiri.
nak cat satu rumah warna pink luar dan dalam.. haha (macamlah boleh..hihi)
nanti saya cerita pasal rumah ini..
Why we choose this so called rumahKu SyurgaKu.. InsyaAllah

then lepas tu nak pergi beli kain utk resepsi..
can't wait anymore..
nak cepat2 pergi hantar tailor
nak siap cepat2..
so that i can have time to DIY d detailing kat baju nanti..
tailor ambil upah RM250 je..
saya pernah hantar baju tunang saya..
sebab tu konfinden nak tempah baju bersanding untuk resepsi pulak..
ok will story more-more later.. hihi..









Wednesday, 19 October 2011

rindu

hmmmm
baru 2 hari encik tunang pergi, 
tapi saya dah rindu-rinduan... hihi
kalau dekat asik nak gaduh je... lalala..

welll... masa yang agak singkat neh..
bila keputusan untuk menamatkan zaman bujang trang tang..tang..  dibuat pun agak cepat..
memang presure sangat2 bila fikir banyak benda nak fikir, banyak hati nak kene jage,
banyak duit nak kene spend...banyak masalah yang timbul... banyak benda nak buat tapi tak tahu berdaya ke tak.. dan paling tak best setiap bulan, dua minggu akan berjauhan...perghhhhhh mmg sangat rase hopeless..
tapi saya kene KUAT..


cheritanya;
selepas 1 tahun lebih berkawan,
kami ditakdirkan berchenta..
berchenta pun alahai beberapa bulan je..
saya pun dilamar.. ecece.. klakar2..  
saya sangat admire dia.. tak sangka akhirnya kami jadi pasangan kekasih..
dia pun suka saya.. (nasib baik kan...hehe..kalau tak cintaku bertepuk sebelah tangan je larhhh) 
tapi ada cerita di belakangnya..
 tamo cite..
biarlah menjadi kenangan utk kami berdua simpan.. ecece 

kami punya hobi yang sama
HIKING

tapi sekarang nie memang kene lupakan sekejap aktiviti GUNUNG
huwaaaa.... banyak yang tak setel lagi
Ya Allah kurniakan ku kekuatan untuk menghadapi hari2 yang mendatang..
InsyaAllah hari yang bakal bahagia buat kita..


saya rindu dia

ok fokus2..  tamo sedih2~~



18022011
was taken by me... weee~~
1st time keluar berdua, masa ni oTw to Genting nak celebrate bachelor party kawan hiking kitorang.
Dia ajak teman dia.. maksudnya pergi berdua.. hahaha..
Owh me Neves ok...tapi sebbaeklahh boleh cover...






was taken by him... hihi


motiff; bila rindu ingat semua kenangan manis :)

(betul ke saya nie...?? sejak bila jadi jiwang camni.. )

Monday, 3 October 2011

4 bulan lagi.. start from now

test..test..test 123..  hihi

4 bulan lagi status saya akan bertukar
dari tunangan orang kepada isteri orang..


perasaan yang bercampur2..
tak percaya, berdebar-debar, bersemangat dan teruja, 

Dengan adanya blog ini, dapatlah saya remind diri sendiri..
jangan malas sangat..


4 bulan tu sekejap je..


4 bulan lagi... harap INDAH harap berjalan dengan lancar


walaupun simple tapi mesti ada simboliknya

harap B2B lain dan ex-B2B dapat bantu saya ye!!!